30 dag szynki
25 dag startego sera mozzarella lub Gouda.
2 małe cebule
1 papryka
Brokuły
Natka pietruszki
2 duże, kremowe serki topione
duża śmietana 12%
zioła prowansalskie
HILI mielone Herbia (minimalnie do smaku)
https://www.herbia.pl/_Zdrowa-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-1397/Przyprawy-1401/_Chili-mielone-100g-6364
chili jest przyprawą dość powszechnie znaną oraz używaną na całym świecie. Charakteryzuje ją ostry, pikantny smak. Dodajemy minimalnie do smaku aby danie nie było za ostre.
sól, pieprz (do smaku)
0,5 l wody
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Do garnka wlewamy wodę, śmietanę, pokrojone serki topione i garść startego sera Gouda lub mozzarella.
Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. (Gdy za gotuje się odstawiamy). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Szynkę, paprykę kroimy w kostkę Cebulę siekamy.
Brokuły gotujemy do miękkości.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wsypujemy surowy makaron,paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę posiekana, szynkę i ukladamy różyczki brokuł. Zalewamy przygotowanym sosem, możemy wszystkie składniki wymieszać. Wierz posypujemy startym serem.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Między czasie sprawdzamy czy makaron jest taki jaki uwielbiamy 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz