Chleb pieczony w garnku 馃榿
Sk艂adniki :
3/4 kg m膮ki pszennej
7g suszonych dro偶szy lub 艣wie偶ych 25g.
1/2 艂y偶eczki cukru
1 p艂aska 艂y偶eczka soli
2 szklanki ciep艂ej wody (nie gor膮cej)
Wszystkie sk艂adniki mieszamy razem w misce - 艂y偶ka,przykrywamy pokrywk膮 i odstawiamy na noc do lod贸wki.
Nast臋pnego dnia rano, podsypujemy blat m膮ka, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyro艣ni臋cia na oko艂o 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy razem z garnkiem i pokrywk膮 - 220.
Do gor膮cego garnka wsadzamy ciasto przygotowane, przykrywamy pokrywk膮.
Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, Pieczemy przez 35 min, nast臋pnie 艣ci膮gamy pokryw臋 i dodatkowo pieczemy 20 min.
Moje ciasto na chleb nie by艂o odstawione na ca艂膮 noc w lod贸wce. 2.5h sta艂o w lod贸wce a nast臋pne 30 min da艂am mu na wyro艣ni臋cie馃槉
Naczynie w kt贸rym polecam robi膰 to 偶aroodporne z pokrywk膮 lub brytfanka 馃槉
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz