piątek, 16 marca 2018

Karkówka pieczona w rękawie.

Karkówka pieczona w rękawie jest bardzo soczysta i rozpływa się w ustach 😊

Soczysta karkówka z ziemniakami

Składniki :
1 kg karkówki wieprzowej
10 małych ziemniaków
2 cebule
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
przyprawa do frytek i ziemniaków
1/2 płaska łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
Bazylia
Papryka słodka

Dodatkowo :
rękaw do pieczenia

Karkówke myjemy kroimy w cienkie  plastry. Posypujemy solą i pieprzem do smaku.
obrane surowe ziemniaki pokroić na 4 części , cebulę kroimy w półksiężyce. Posypujemy solą, przyprawami, ziołami i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki wkładamy do rękawa na to wykładamy mięso i czosnek pokrojony w plasterki i spinamy klipsami lub związujemy sznurkiem. Rękaw z mięsem przekładamy do blaszki i pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Po 30 minutach przekręcamy na drugą stronę.
Po wyciągnięciu z piekarnika, ostrożnie odciąć końcówkę woreczka z zapinką.

Ja do swoich dań używam mnóstwo ziół które dodają idealnego smaku i rozprzestrzeniania się zapachem po całej kuchni 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz