Jabłecznik na kruchym cieście - szybki i pyszny!Smak przypomina mi dzieciństwo i cudownie spędzone chwile w gronie rodziny. Pamiętam jak wyjadałam łyżeczką prosto z blaszki 😁
Składniki na kruche ciasto :
400 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąka, cukier puder, proszek do pieczenia dajemy do miski, wkrajamy zimne masło i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Wkładamy do zamrażarki.
Blaszke wykladamy papierem do pieczenia, wyciągamy jedna porcje z zamrażarki i wykladamy na Blaszke. podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa :
2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon-dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto, pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i pieczemy 35 minut w temperaturze 180C.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz