Krokiety z kapusta i pieczarkami
A dla najm艂odszych z par贸wka i serem 馃槉
Sk艂adniki na nale艣niki :
3,5 szklanki m膮ki
2 szklanki mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
4 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
W misce miksujemy wszystkie sk艂adniki z szczypt膮 soli.Sma偶y膰 cienkie nale艣niki na mocno nagrzanej patelni.
Farsz :
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 kg pieczarek
s贸l, pieprz do smaku
Dodatkowo:
Olej do sma偶enia
Jajka
Bu艂ka tarta
Kapust臋 kiszon膮 ods膮czamy i przek艂adamy go garnka, zalewamy wod膮 i gotujemy do mi臋kko艣ci.
Dobrze ods膮czamy z nadmiaru wody, studzimy i drobno siekamy 馃槉
Pieczarki obieramy i kroimy razem z cebul膮 w drobno kosteczke.
Na rozgrzanej patelni podsma偶amy cebul臋, nast臋pnie dodajemy pieczarki.
Sma偶ymy do mi臋kko艣ci.
Gdy pieczarki s膮 mi臋kkie odstawiamy z gazu i dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku pieprzem i sol膮.
Wykonanie krokiet贸w :
Na ka偶dy nale艣nik nak艂ada膰 czubat膮 艂y偶k臋 farszu i zwija膰 w krokiety, tak aby nie wypada.
Boki nale艣nik贸w sk艂adamy do 艣rodka, nast臋pnie zwijamy 艣ci艣le w rulonik.
Przed podaniem panierowa膰 krokiety w jajku i bu艂ce tartej, sma偶y膰 na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor.
Krokiety z par贸wka i serem robi臋 podobnie jak tradycyjne tylko par贸wke kroje wzd艂u偶 na 3 cienkie plastry, uk艂adam na nale艣nikach, plasterek sera, zawijam, panieruje w jajku, bu艂ce tartej i sma偶臋 na rozgrzanym oleju 馃槉
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz