Danie które uwielbiam robić i rozkoszować się smakiem w gronie rodziny.
Tradycja co każda niedzielę w której nie może zabraknąć to co kochamy jeść.
Roladki schabowe z Kluskami śląskim 😊
Składniki na Kluski śląskie :
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana, ja użyłam firmy Kupiec
sól
Ziemniaki obieram i wstawiam do ugotowania , przepuszczam przez praske.
Dodaje mąkę ziemniaczana, jajko.
Z wyrobionego ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem robię na środku dziurke😊Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody.
Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuje około 2 minut.
Rolady :
6 plastrów schabu
ogórek kiszony
Papryka
cebula
Szynka
2 łyżki musztardy
sól, pieprz do smaku
Kostka mięsna
Papryka słodka
Olej
Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku szynki, Ogórka, papryki, cebuli.
Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią.
Przekładamy roladki do drugiego garnka, zalewamy szklanką gorącej wody z rozpuszczoną kostką mięsną, posypujemy po wierzchu papryką słodką mieloną, dodajemy resztę cebuli pociętej w piórka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
W szklance zimnej wody rozmącamy mąkę i wlewamy do mięsa. Przyprawiam do smaku.
Ja dodatkowo do sosu dodaje marchewkę startą na tarce 😊
Podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz