niedziela, 4 marca 2018
Ptasie mleczko
Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na domowe ptasie mleczko, lekka pianka z dodatkiem czekolady która zawitała u mnie na stole do gorącej kawki.
Ptasie mleczko.
Składniki na piankę :
3 łyżki żelatyny
120 ml wrzącej wody
6 białek
60g cukru
80g masła roślinnego
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
Dwie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem 120ml.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw na 10 min do przestudzenia.
Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększają.
Następnie dodaj cukier, miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuścić. Stopniowo wlewamy masło roślinne i miksujemy.Do pianki wlej lekko przestudzoną Żelatynę (wcześniej przygotowana z wodą) . .
wlej sok z cytryny oraz esencję z wanili.Chwilę miksuj masę na minimalnych obrotach
Na wyłożony pergaminem spód formy wylewamy przygotowana piankę.
Odkładamy do lodówki na godzinę.
Polewa czekoladowa :
140 ml gorzkiej czekolady(ja użyłam mlecznej)
3 łyżki mleka
2 ½ łyżki cukru
100 g margaryny
Wszystkie składniki na polewe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy, następnie wystudzoną Polewe polewamy piankę. Wkładamy do lodówki.
Postanowiłam zrobić po swojemu i delikatnie polałam piankę czekolada, aby nie nie było za słodkie. Polecam wszystkim smakosza słodkości ♥️♥️♥️♥️♥️
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz