niedziela, 4 marca 2018

Ptasie mleczko


Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na domowe ptasie mleczko, lekka pianka z dodatkiem czekolady która zawitała u mnie na stole do gorącej kawki.

Ptasie mleczko.
Składniki na piankę :

3 łyżki żelatyny
120 ml wrzącej wody
6 białek
60g cukru
80g masła roślinnego
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny

Dwie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem 120ml.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw na 10 min do przestudzenia.

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększają.
Następnie  dodaj  cukier, miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuścić. Stopniowo wlewamy masło roślinne i miksujemy.Do pianki wlej lekko przestudzoną Żelatynę (wcześniej przygotowana z wodą) . .
wlej sok z cytryny oraz esencję z wanili.Chwilę miksuj masę na minimalnych obrotach

Na wyłożony pergaminem spód formy  wylewamy przygotowana piankę.
Odkładamy do lodówki na godzinę.

Polewa czekoladowa :
140 ml gorzkiej czekolady(ja użyłam mlecznej)
3 łyżki mleka
2 ½ łyżki cukru
100 g margaryny

Wszystkie składniki na polewe  rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy, następnie wystudzoną Polewe polewamy piankę. Wkładamy do lodówki.

Postanowiłam zrobić po swojemu i delikatnie polałam piankę czekolada, aby nie nie było za słodkie. Polecam wszystkim smakosza słodkości ♥️♥️♥️♥️♥️

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz